taget ur hd.se

dansglädje för en god sak

Under projektarbetet gick en av tjejernas mamma bort i cancer. Då bestämde de att alla intäkter från dansföreställningen skulle gå till Cancerfonden. På tisdag har föreställningen Dance 4 Me premiär på Stadsteatern.


HELSINGBORG. Sex dagar kvar till premiären. Bara sex dagar kvar tills att allt ska sitta perfekt. Alla rörelser. Klädbyten. Rekvisita som ska in och ut på scen. Det är lite stirrigt i luften när dansarna repeterar på scenen Nicolaiskolans aula på onsdagen. Vem har en bil med dragkrok? Hur ska vi få dit bänkarna? Vi kan ju inte bära dem! Hur många biljetter är sålda?
?  Ni måste göra det steget mycket tydligare. De som sitter längst bak ser inget. Ni måste överdriva rörelserna, instruerar Terese Norén, de sju, åtta dansarna som har hunnit hit från sina skolor på onsdagseftermiddagen.


Terese, Caroline Björklund
och Marija Alkefelt går på Nicolai. Elin Svensson på Campeon Frigymnasium. Alla är dansare. När det var dags för projektarbete var det ingen tvekan om vad de fyra kompisarna ville göra. En dansföreställning med ett viktigt budskap. Redan förra våren satte de igång och började skriva manus. På hösten valde de ut dansare till olika roller och började repetera scener.
Det är musiken och dansen som berättar hela historien. Men replikerna för historien framåt, berättar de entusiastiskt i mun på varandra.
?  Det är skönt att replikerna är förinspelade, tycker Anna Da Silva Börjesson, som har en av huvudrollerna i föreställningen.


På engelska
förstås. På svenska skulle det bara låta töntigt. Det är alla överens om. Dessutom är ju all musik på engelska: hip-hop, street, jazz och skön 80-talsdisco, som kommer att få den äldre publiken att le genkännande.
Anna Da Silva Börjesson spelar tjejen som kommer ny till klassen där det finns olika grupperingar. Bland annat det tuffa "streetgänget" som går klädda i Adidas och de två tjejerna som alltid håller ihop, pappas flickor, alltid likadant klädda. Klassens nya tjej får inte vara med i något gäng men något börjar hända när Mark i "streetgänget" blir kär ...
?  Föreställningen tar upp toleransfrågor och demokratifrågor. Det finns flera bottnar och mycket symbolik, men det roliga är att man kan uppleva föreställningen på olika nivåer beroende på hur gammal man är. Föreställningen passar för barn från tio år och uppåt, säger Elin Svensson.


Mitt i all dansglädje
finns också en stor sorg. Under arbetet med föreställningen gick en av flickornas mamma bort i cancer. Då bestämde de snabbt att alla intäkter från föreställningen oavkortat skulle gå till Cancerfonden. I december körde de tre föreställningar här i aulan för skolklasser och föräldrar. Men de ville nå ut ännu större. Så Elin ringde helt enkelt till Stadsteatern och talade så väl att de bestämde sig för att låna ut sin scen gratis. Och det är många andra som har ställt upp och engagerat sig.
?  Vår dj som har mixat alla musik, företag som har skänkt pengar till Cancerfonden och vaktmästaren här på skolan som har kommit hit och låst upp. Alla har varit fantastiska.


Liselotte Fritz

112904-140


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback